Modelo 210 - Agencia Tributaria

Modelo 210 uitgelegd –
Spaanse belastingen
voor niet-ingezetenen

 

Bijgewerkt: 2021-09-12

taxadora.com – Spaanse belastingaangifte voor niet-residenten voor slechts 34,95 euro.

Geschatte leestijd: 8 minuten.

Wat is Modelo 210?

Modelo 210 is een belastingaangifteformulier voor niet-ingezetenen in Spanje dat wordt gebruikt om verschillende vormen van inkomsten aan te geven.

Misschien wel de meest voorkomende vorm van belasting in Spanje die buitenlanders moeten aangeven, betreft het bezit van een huis in Spanje. Misschien denkt u dat u geen inkomen heeft in Spanje en vraagt ​​u zich af waarom u überhaupt aangifte moet doen?

In Spanje wordt het bezitten van een vakantiehuis belast als inkomensvoordeel en dus moeten alle personen die naast hun hoofdverblijf ook een woning bezitten over dit voordeel belasting betalen.

Als u geen fiscaal inwoner van Spanje bent, wordt deze aangifte gedaan via een formulier genaamd Modelo 210.

Het kan slordig zijn om het als een “onroerendgoedbelasting” te zien, maar het is ook mogelijk om andere soorten inkomsten aan te geven via bijvoorbeeld Modelo 210. als u huurinkomsten of andere vormen van inkomsten heeft in Spanje.

Het is ook noodzakelijk om Modelo 210 te onderscheiden, wat een staatsbelasting is van de gemeentelijke onroerendgoedbelasting IBI – Impueste sobre bienes inmuebles. U kunt meer lezen over IBI in dit artikel, waar we u ook helpen de “IBI-bon” te vinden die nodig is om Modelo 210 aan te geven.

Lees verder onder de afbeelding.

Ok, dan weet je waar de Modelo 210 over gaat, maar moet ik dit aangeven?

Als u minder dan 183 dagen per jaar in Spanje doorbrengt, wordt u als niet-ingezetene in Spanje beschouwd. Dan heeft u vaak uw hoofdverblijf b.v. in een ander land en betaalt u normaal gesproken uw belasting in dat land. In dit geval moet u uw Modelo 210 aangeven als u een woning in Spanje bezit.

Als u meer tijd in Spanje doorbrengt, wordt u beschouwd als een ingezetene. Inwoners van Spanje betalen belasting over AL uw inkomsten in Spanje, inclusief de inkomsten die buiten Spanje ontstaan ​​(met enkele uitzonderingen). Als ingezetene moet u net als Spanjaarden één keer per jaar volgens dezelfde regels aangifte doen.

U kunt ook als belastingplichtig worden beschouwd in uw eigen land, ook al woont u in Spanje, maar u kunt dan eventuele dubbele belasting terugvorderen van uw land van herkomst.

Klik hier om meer te lezen over de belasting van ingezetenen in Spanje.

Ik heb nooit betaald, wat gebeurt er dan?

Ik hoorde net van deze verklaring en heb al enkele jaren een huis! Wat ben ik nu aan het doen?!

Maak je geen zorgen, je huis wordt niet geconfisqueerd door de staat, maar in deze situatie moet je ervoor zorgen dat je de gemiste belastingen betaalt en in de toekomst begint te betalen. In extreme gevallen heeft de Belastingdienst de mogelijkheid om geld van uw bankrekening te halen of het gebruik van de woning te verbieden. Dit kan leiden tot b.v. water/elektra wordt uitgeschakeld als je echt pech hebt.

De Spaanse belastingdienst kan doorgaans vier jaar terug in de tijd om ontbrekende belastingen op te vorderen. Dit betekent dat als u 10 jaar lang geen belasting heeft betaald, wij u aanraden om de afgelopen vier jaar te betalen en in de toekomst te gaan betalen. Natuurlijk helpen we met het hele proces, neem contact met ons op via info@taxadora.com.

Als je een deadline hebt gemist, is het goed om de belasting zo snel mogelijk te betalen. Dit komt omdat je korting kunt krijgen op eventuele boetes

als je jezelf meldt dat je hebt gemist als u binnen het bedrag snel betaalt.

Dit betekent dat als de Belastingdienst ‘naar u toe komt’, het duurder wordt met hogere boetes voor te late betaling dan wanneer u zelf een ontbrekende aangifte zou melden. Ook krijgt u korting op de bijtelling als u betaalt binnen b.v. binnen 3, 9 of 12 maanden (verschillende kortingsniveaus).

Waarom zou ik betalen? Mijn neef en zijn buurman in Spanje zeggen dat ze nooit betaald hebben en dat er niets gebeurt. Als ik al 10 jaar niet heb betaald, gebeurt er in de toekomst toch ook niets?

Nou, we zouden het helemaal niet aanraden om het te negeren. De Belastingdienst heeft in de loop der jaren de controle aangescherpt en krijgt tegenwoordig veel informatie van verschillende bronnen, zoals elektriciteitsmaatschappijen, gas-, telecommunicatie- en internetaanbieders. De Spaanse coördinatie van de interne registers van de staat wordt ook voortdurend aangescherpt.

Als u bijvoorbeeld IBI betaalt, maar de rijksbelasting niet aangeeft, kan de belastingdienst in de toekomst informatie bij de gemeente krijgen dat u een onroerend goed bezit maar niet aangeeft. Als u uw woning heeft verhuurd, zijn er bovendien vereisten voor verhuurbedrijven om de woningen van hun klanten te melden, wat het ook zeer riskant maakt om de belasting te negeren.

Uiteindelijk kunnen er problemen ontstaan ​​wanneer u uw woning verkoopt, overdracht in erfenis of in schenking en vermogenswinst/erf/schenkingsbelasting moet aangeven. In deze gevallen verschijnen meestal gemiste belastingbetalingen en zijn achteraf vereist met belastingtoeslagen.

Ten slotte is het een sociale verplichting om aan hun fiscale verplichtingen te voldoen, maar dat weet u al.

Wanneer moet ik betalen?

De laatste datum om de Modelo 210 aan te geven is de laatste december van het jaar volgend op het belastingjaar. Als u in 2019 een eigen woning had, moet u deze in december 2020 betalen.

Dit geldt alleen als u de woning NIET huurt. Als u de woning verhuurt, moet u de belastingen driemaandelijks, 20 dagen na afloop van het kwartaal, EN de jaarbelasting zoals hierboven beschreven voor de dagen dat u de woning zelf heeft gebruikt (niet verhuurd) overleggen.

Kan ik wachten met betalen?

De betaling moet op de laatste datum van de belastingaangifte beschikbaar zijn voor de belastingdienst via automatische incasso of een andere betaalmethode.

Om te betalen via automatische incasso heeft de Belastingdienst minimaal 5 dagen nodig om dit in te stellen voor kwartaalaangiften. Voor jaaraangiften heeft de Belastingdienst ruimschoots de tijd nodig om automatische incasso in te stellen aangezien de laatste dag rond Kerstmis is. We raden aan om dit al in november of begin december aan te geven.

Als wij u helpen met uw aangiften en u heeft de deadline voor automatische incasso gemist, dan kunnen wij u nog steeds helpen met betaling via overschrijving, maar moeten in deze gevallen ook de betaling een dag voor de aangiftedatum ontvangen. Als u erg laat bent, neem dan contact met ons op en wij helpen u belastingtoeslagen te vermijden.

Hoe te betalen?

Als u via ons aangeeft, is het onderdeel van onze service dat wij de automatische incasso instellen bij de belastingdienst om de belasting te betalen. Er zijn mogelijkheden om via de bank te betalen in Spanje of via overschrijving, maar de eenvoudigste is vaak een automatische incasso.

Houd er rekening mee dat als u automatische incasso opgeeft als betaalmiddel, alle personen die we aangeven “titulair” moeten zijn, dwz.

rekeninghouder van de bankrekening waarop de belasting wordt ingehouden. Zo niet, neem dan contact met ons op en wij lossen het op. U kunt de belasting ook betalen door naar een Spaanse bank te gaan en de verklaring aan de bankbediende te geven. Er is ook een mogelijkheid om te betalen via een bankoverschrijving.

Wat gebeurt er als ik te laat betaal?

Als u de aangifte mist of heeft aangegeven maar bent vergeten te betalen, kunt u te maken krijgen met belastingtoeslagen. De toeslagen zijn niet altijd erg duur, maar het harde werk is meestal het papierwerk om erachter te komen hoe je dit moet betalen. Vaak wordt er een brief naar uw Spaanse adres gestuurd (uiteraard in het Spaans) en als u niet thuis bent om de brief te lezen, kan deze worden overgedragen met extra brieven en kosten.

Mocht u een brief hebben gemist of ontvangen, neem dan contact met ons op en wij helpen u gelijk verder.

Maar ik betaal al IBI

Perfect! Dan betaalt u al de gemeentelijke onroerende voorheffing. Het is gebruikelijk dat het advocatenkantoor dat helpt bij woningaankopen om IBI op automatische incasso in te stellen bij het wijzigen van stroom- en waterabonnementen. Dit hoeft alleen in verband met de woningaankoop en er hoeft geen aangifte te worden gedaan. U kunt meer lezen over IBI in dit artikel, waar we bespreken hoe het verschilt van Modelo 210.

Betaalt u vandaag geen IBI (de gemeente heeft nog nooit geld van uw rekening gehaald en u heeft ook niets betaald) dan bestaat het risico dat uw advocaat dit over het hoofd heeft gezien. Dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat IBI ook betaald wordt. Komt u er niet uit, neem dan contact met ons op en wij helpen u verder.

Hoe hoog is de belasting?

De onroerendgoedbelasting van de staat is 0,209% of 0,38% van de belastingwaarde van het onroerend goed voor onderdanen van EU-lidmaatschap.

De belastbare waarde van een woning wordt Valor Catastral genoemd en staat op uw IBI-bon. Lees ons artikel over Valor Catastral en IBI om te weten hoe u het kunt vinden. We moeten uw Valor Catastral kennen wanneer we uw aangifte doen.

De taxatiewaarde van het onroerend goed is vaak veel lager dan de “reële waarde”, dwz. wat je voor de woning hebt betaald. Het is niet ongebruikelijk dat de taxatiewaarde de helft of minder is van de werkelijke waarde van het huis.

Hoeveel de belasting precies is, hangt af van waar het onroerend goed zich bevindt. Verschillende regio’s in Spanje maken met verschillende tussenpozen herbeoordelingen van de taxatiewaarde.

De regio’s die hun vastgoedwaarde de afgelopen 10 jaar hebben herzien, betalen 0,209% aan belastingen, terwijl de regio’s die hun vastgoedwaarde niet hebben herzien, 0,38% betalen. Dit is een manier om de belasting gelijk te stellen tussen gemeenten waar al heel lang geen herzieningen zijn doorgevoerd en dus de belastingwaarden erg laag zijn in vergelijking met gemeenten waar de belastingwaarden de afgelopen jaren zijn beoordeeld.

Wij houden bij hoeveel u betaalt, berekenen en zorgen voor de juiste belastingbetaling.

Kan ik deduccions maken?

Als u uw woning niet verhuurt, kunt u helemaal geen aftrekposten doen. U betaalt gewoon de percentages die gelden op basis van uw taxatiewaarde.

Als u uw woning verhuurt, kunt u eventuele directe huurkosten aftrekken. Er zijn verschillende manieren om deze te berekenen en we raden u aan contact met ons op te nemen als u het niet zeker weet. De normale gang van zaken is om aftrekposten te doen voor elektriciteit, water, communidad, onderhoud (geen verbouwingen), rentetarieven (met Spaanse woningen als leenobject), kosten voor verhuurbedrijven en eventueel meubilair.

Ook helpen we bij het uitzoeken van de standaard aftrekposten waar u recht op heeft. Neem gerust contact op met info@taxadora.com als je het niet zeker weet.

Moeten we allebei betalen?

Als u meer eigenaar bent van het onroerend goed dan moet iedereen apart aangeven, de belasting is persoonlijk.

Dit betekent dat iedereen maar een deel van de totale belasting over de woning betaalt, als je bv. is een echtpaar dat het onroerend goed in gelijke delen bezit, moet de belasting in tweeën worden verdeeld.

Natuurlijk helpen we jullie allebei en hebben we kortingsprijzen voor meer eigenaren met betrekking tot standaardbelasting.

Wat heb ik nodig als ik aangifte doe?

Wanneer u voor de eerste keer aangifte doet, moet u toegang hebben tot “IBI-bon”, uw NIE-nummer en rekeningnummer bij de Spaanse bank. Daarnaast hebben we uiteraard uw basisgegevens nodig zoals naam, adres in Spanje/thuisland en contactgegevens.

Wanneer u ons formulier invult, heeft u de mogelijkheid om alle informatie zelf in te vullen of een foto op uw IBI-bon te uploaden. Op de IBI-bon vinden we de informatie die we in het algemeen nodig hebben. Als u uw IBI-bon niet kunt betalen, moet u “Referencia Catastral” = eigendomsaanduiding en “Valor Catastral” = belastingwaarde invullen.

Het kan een beetje verwarrend zijn om deze te vinden, dus de meeste van onze klanten sturen meestal foto’s of gescande kopieën. In meerdere gemeenten bijvoorbeeld meerdere Referencia’s en in verschillende formaten wat voor raadsels kan zorgen.

Als u uw woning ook verhuurt, hebben wij meer informatie nodig om uw aftrekposten te berekenen.

Normaal gesproken vraagt ​​de Zweedse belastingdienst niet om een ​​woonplaatsverklaring, maar het is wel goed om deze te hebben. Lees hieronder meer over verblijfsattesten. Dit is vooral belangrijk als u uw woning verhuurt en wilt aftrekken.

Lees meer over de IBI-bon.

Bewijs van fiscale woonplaats

Een bewijs van woonplaats is een document dat is afgegeven door de Belastingdienst in uw eigen land waarin wordt uitgelegd dat u uw fiscale woonplaats in uw eigen land heeft. De Spaanse belastingdienst kan dit document opvragen als ze niet zeker weten waar u uw fiscale woonplaats heeft of vermoeden dat u meer belasting moet betalen in Spanje.

Het is vooral belangrijk om deze te hebben als u aftrek in verband met verhuur wilt aanvragen. Alleen leden in de EU kunnen bepaalde inhoudingen doen en een lager belastingtarief betalen, wat betekent dat de Spaanse belastingdienst een inwonercertificaat kan eisen om te bewijzen dat u belastingplichtig bent in uw eigen land.

Wat moet ik nog meer weten?

Ken nu de basis en weet of u aangifte moet doen. Bezoek onze website www.taxadora.com en klik door naar het formulier om het in slechts 5 minuten gedaan te krijgen zonder van huis te gaan.

Als u informatie mist of onzeker bent, stuur dan een e-mail naar info@taxadora.com, vraag het via de chat of bel +34 611 629 317 en we zullen u goed helpen.