Recibo de IBI
Voorbeeld van IBI-bon "carta de pago" voor IBI in Nerja met Valor Catastral

Valor Catastral –
wat is het en hoe vind ik het?

Bijgewerkt: 2021-08-27

Geschatte leestijd: 6 minuten.

We hebben veel klanten die ons vragen hoe ze hun Valor Catastral en hun IBI-betalingsbewijs kunnen vinden. 

Wat maakt IBI anders dan de Modelo 210 en wat is Valor Catastral?

IBI – staat voor El Impuesto sobre Bienes Inmuebles en vrij vertaald is een gemeentelijke onroerendgoedbelasting. De IBI-belasting is gebaseerd op de belastbare waarde van het onroerend goed, die Valor Catastral wordt genoemd. De gemeenten hebben toegang tot Valor Catastral en hoeft dus niet jaarlijks te worden aangegeven.

Het is gebruikelijk dat het advocatenkantoor dat helpt bij de aankoop van een woning, helpt om de IBI-rekening te laten incasseren en tegelijkertijd de afspraken over elektriciteit, gas en water te wijzigen.

Dan wordt de belasting van uw rekening afgeschreven en krijgt u één keer per jaar of meerdere keren per jaar een ontvangstbewijs van de gemeente. Hoe vaak de belasting wordt geïnd, hangt af van de gemeente. Sommige gemeenten sturen geen betalingsbewijzen, maar u kunt basisinformatie over de betaling opvragen bij uw bank.

In de meeste gemeenten ontvangt u eenmaal per jaar uw “Recibo de IBI/carta de pago” op uw Spaanse adres en u moet er een hebben bij uw documenten van toen u het onroerend goed kocht.

Vindt u de bon niet, dan kunt u deze opvragen bij de gemeente en kunnen wij u uiteraard helpen.

Lees verder onder de afbeelding.

IBI carta de pago Marbella
IBI-carta de pago, Marbella met Valor Catastral

Waarom moet ik Modelo 210 aangeven als ik al IBI betaal?

Modelo 210 verwijst naar belasting voor niet-ingezetenen in Spanje en is een overheidsverklaring van inkomen. U kunt dit vaak vergelijken met een “onroerende voorheffing van de staat” als u uw woning niet verhuurt, aangezien deze gebaseerd is op de waarde van het onroerend goed.

In feite is dit een aangifte inkomstenbelasting en zelfs als u denkt dat u geen inkomen heeft in Spanje, is de staat van mening dat het bezitten van een vakantiehuis een “inkomensvoordeel” is dat moet worden belast. De belasting zelf is gebaseerd op de belastbare waarde van het onroerend goed, Valor Catastral.

Het formulier biedt ook de mogelijkheid om andere soorten inkomsten aan te trekken, zoals uit verhuur of andere inkomsten in Spanje.

IBI, de gemeentelijke onroerendgoedbelasting, is van toepassing op alle eigendommen, ongeacht of de eigenaar buitenlands of Spaans is en moet op dezelfde manier worden betaald.

Waarom moet ik Modelo 210 aangeven, maar niet IBI, ze zijn beide gebaseerd op de belastbare waarde, Valor Catastral?

Hoewel IBI uitsluitend is gebaseerd op de belastbare waarde van het onroerend goed (valor catastral) en dus rechtstreeks door de gemeente kan worden berekend, moeten de inkomstenbelastingen van de staat worden aangegeven met Modelo 210. Het verschil is dat er in uw staatsbelasting andere soorten kunnen zijn van inkomen, wat betekent dat uw belasting niet altijd overeenkomt met een percentage van de belastbare waarde van uw eigendom.

U kunt bijvoorbeeld uw woning een deel van het jaar verhuren en dus niet het hele jaar forfaitaire belasting betalen, alleen voor het gedeelte dat u niet verhuurt. Tegelijkertijd moet u de huurinkomsten aangeven voor de dagen dat u verhuurt. De belasting is dus niet elk jaar hetzelfde en moet dus door u worden aangegeven zodat de staat weet welke belasting moet worden betaald.

Wat als ik mijn IBI-bewijs niet kan vinden?

Als u uw IBI-bon niet vindt, kunt u een nieuwe aanvragen bij de gemeente of “Patronato”. Dit kan wat ingewikkeld zijn als je niet in Spanje bent. De belastbare waarde, valor catastral is “beschermd”, wat betekent dat een persoon die niet de eigenaar van de woning is of een volmacht heeft, de informatie niet kan verkrijgen. Een volmacht op zich moet vaak worden geregistreerd bij een notaris, wat op zich een ingewikkeld proces is.

Een van de manieren is om te vragen of het advocatenkantoor dat heeft geholpen met de aankoop van een huis een kopie van uw aankoopbewijs heeft, soms bewaren ze een kopie van uw aankoopdocumenten. Sommige makelaars slaan deze informatie ook op en kunnen een alternatief zijn.

Als u een bankbewijs heeft van uw laatste betaling, kan dit ons helpen de informatie voor u te krijgen.

Het kan ook zijn dat de gemeente geen factuur stuurt (de gemeente is hiertoe niet verplicht terwijl u wel een betalingsverplichting heeft). In kleinere gemeenten zijn de eigendomsregisters niet altijd op orde, waardoor de gemeente simpelweg niet weet welke eigendommen in de gemeente zijn en welke de belasting zullen betalen.

In deze gevallen sturen de gemeenten geen IBI-betalingsbewijs naar de panden omdat ze niet in hun registers hebben wie moet betalen. De afgelopen jaren zijn deze registers echter in veel gemeenten geactualiseerd en zijn de gemeenten begonnen met het versturen van IBI-rekeningen naar de meeste huiseigenaren.

De procedure verschilt enigszins tussen de gemeenten en wij helpen u de alternatieven te vinden, neem dan gerust contact met ons op via info@taxadora.com.

Hoeveel is IBI?

De IBI-belasting is normaal gesproken tussen 0,4 en 1,3% van de totale belastbare waarde van het onroerend goed, valor catastral totaal. Uw belastbare waarde is meestal veel lager dan de reële waarde die voor het huis is betaald.

Voorbeeld van een IBI-betaalbewijs bij online bank.

Wanneer moet IBI worden betaald?

Dit verschilt enigszins per gemeente.

In sommige gemeenten wordt IBI aan het begin van het jaar uitbetaald, in andere tegen het einde van het jaar. In sommige gevallen wordt de betaling ineens gedaan, terwijl in sommige gevallen het kan worden opgesplitst in meerdere betalingen. In sommige kleinere gemeenten kan de datum van betaling worden vastgesteld VOORDAT de gemeente de IBI-factuur heeft verzonden. Dit maakt het moeilijk om de belasting op tijd te betalen, in welk geval de gemeente meestal niet erg strikt is qua tijd. Het belangrijkste is dat de belasting wordt betaald.

Weet u niet zeker wanneer de betaling plaatsvindt of dat u IBI heeft betaald? Vraag het gerust bij uw gemeente en kijk eerst op uw bankrekeningafschrift bij uw Spaanse bank of er een betaling is gedaan.

Het kan zijn dat uw advocatenkantoor een set autogiro-inhoudingen van IBI niet in hun werk heeft opgenomen toen u de woning kocht of dat ze iets hebben gemist waardoor IBI niet is betaald.

Wat als ik niet op tijd heb betaald?

Als u een keer of voor een langere periode niet heeft betaald, is het goed om de vraag met de gemeente op te lossen en de gemiste periodes uit te betalen. Als u zelf een misser ontdekt en deze relatief snel meldt, bestaat de mogelijkheid om een ​​verlaagde belastingtoeslag te krijgen. Neem in dat geval contact met ons op voor meer informatie.

De gemeente kan zelf optreden en in sommige gevallen het geld van uw Spaanse rekening afhalen. In extreme gevallen kunnen zij het gebruik van de woning verbieden totdat de belastingschuld is voldaan.

U moet de belasting minimaal vier jaar op tijd terugbetalen als u gemist heeft. Het is ook belangrijk om bij te houden wanneer / wie IBI betaalt in verband met aan- / verkoop van onroerend goed.

 

Waarom is een IBI-bon nodig om de staatsbelasting te betalen – belastingaangifte Modelo 210?

De IBI-bon is een document met belangrijke informatie die nodig is in verband met de betaling van de onroerendgoedbelasting. Dit omvat de aanduiding van het onroerend goed, Referencia Catastral, de taxatiewaarde van het onroerend goed, Valor Catastral en om te bevestigen dat de adresgegevens correct zijn.

Deze gegevens zijn nodig om de rijksbelasting te berekenen en om Modelo 210 correct in te kunnen vullen. De gegevens worden ook gebruikt om de aftrekposten te berekenen waar u recht op heeft als u uw woning verhuurt.

Als u over deze informatie beschikt, hoeft u uw IBI-bewijs niet op te zoeken. U kunt Modelo 210 aangeven zonder het IBI-document als u uw Valor Catastral kent.